Καλωσήρθες επισκέπτη! Εγγραφή ή Εισαγωγή.

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε καθημερινά;

Δημοσιεύθηκε στις 07 Νοέμβριος 2016

Η ποσότητα νερού που θα πρέπει να πίνετε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: το μέγεθος του σώματός σας, τις σωματικές σας δραστηριότητες, ακόμη και το κλίμα, επειδή το σώμα σας δουλεύει εντατικά προκειμένου να σας κρατήσει ζεστό ή δροσερό.

Σαν γενική οδηγία, ένας μέσος άνθρωπος θα πρέπει να πίνει 1,5 με 2,5 λίτρα νερού καθημερινά ώστε να αναπληρώνει τα σωματικά υγρά που χάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μην αφήνετε τον οργανισμό σας να αφυδατώνεται! Η δίψα είναι το πρώτο σημάδι ότι ο οργανισμός μας βρίσκεται στα πρώτα στάδια της αφυδάτωσης. Η αφυδάτωση είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση κατά την οποία το σώμα σας έχει λιγότερο νερό από όσο χρειάζεται.

Όταν το σώμα σας είναι μόλις 1% κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο, αισθάνεστε υπερβολική δίψα. Όταν είστε 5% κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο, θα έχετε λίγο πυρετό, ενώ εάν είστε 10% χαμηλότερα του φυσιολογικού, θα μελανιάσετε και δεν θα μπορείτε να περπατήσετε!

Για να την προλάβετε λοιπόν είναι σημαντικό να πίνετε νερό, χωρίς να διψάτε, κατά τη διάρκεια όλης της μέρας. Η καθημερινή και συνεχής πρόσληψη νερού είναι απολύτως απαραίτητη και ζωτικής σημασίας. Ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει 70 μέρες χωρίς τροφή αλλά όχι πάνω από 15 μέρες χωρίς νερό.

Ο μέσος άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει 8-10 ποτήρια νερού την ημέρα. Η λήψη του πρέπει να αρχίζει από το πρωινό ξύπνημα, να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε μικρές ποσότητες, σ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εξάλλου, ένα ποτήρι σκέτο νερό, αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα, αποτελεί μια πολύ ωφέλιμη συνήθεια. Για την Ελλάδα και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, τα 12 ποτήρια νερό θεωρούνται λογική ποσότητα.